خوب و بد ورزش براي خانم هاي باردار مولف : ---- منبع : ---- نام ناظر : ----
1385/05/12
امروزه ورزش يك قسمت از زندگي بيشتر زنان را شامل ميشود، به خصوص در جوامع مرفه زنان بيشتر به ورزش روي ميآورند،پس ضرورت دارد توجه بيشتري به اثرات ورزش در خانمهاي حامله و باردار شود. ورزش يك عامل مضاعف در دوران بارداري است كه ممكن است اثرات مفيد و يا مضر روي حاملگي داشته باشد. انجام تمرينات منظم بدني در طي حاملگي سبب بهبود خواب، بالا رفتن حس اعتماد به نفس،كاهش شدت و يا بروز دردكمر و وريدهاي واريسي،جلوگيري از افزايش بيش از حد وزن و حفظ سطح آمادگي بدني مادر ميشود. اگر چه از لحاظ تئوريك، ورزش شديد در جريان حاملگي ميتواند سبب ايجاد آسيبهايي به نوزاد و يا مادر شود. با توجه به تحقيقات انجام شده لزومي به كاهش شدت ورزش در زن باردار حس نميشود.
ورزشها را ميتوان به دو دسته تقسيم كرد: 2 ورزشهاي سخت و بيشتر از 07 درصد ظرفيت زن باردار:اين گروه از ورزشها باعث افزايش برون ده قلب و ضربان قلب مادر و جنين، افزايش مصرف اكسيژن، محدود كردن ميزان كاري مادر، كاهش رشد جنين،افزايش انقباضات جنين و ... ميشود. 3 ورزشهاي با شدت كم تا متوسط كه اين ورزشها كمتر از 07 درصد ظرفيت كاري مادر را شامل ميشود. اين گروه از ورزشهاي كنترل شده، اثرات مفيدي روي مادر و رشد جنين به خصوص در سه ماهه دوم و سوم دارد.
اين گروه از فعاليتهاي بدني موجب كاهش قندخون و افزايش تريگليسريد و توده چربي بدن در مقايسه با زمان بعد از زايمان ميشود. ورزشهاي ياد شده موجب رشد جفتي جنيني شده و همچنين فشار خون مادران داراي فشار خون را پائين ميآورد. ورزش ملايم شنا براي مادران باردار بسيار مفيد است. ورزش منظم (حداقل 3 بار در هفته) به شكلهاي مقطع ترجيح داده ميشود. بعد از سه ماه اول حاملگي از ورزش در حالت خوابيده به پشت خودداري شود.
آگهي
چرا كه اين حالت سبب كاهش برونده قلبي در بعضي زنان ميشود. ضمنا دورههاي طولانيمدت ايستادن هم توصيه نميشود و در صورت احساس خستگي بايد ورزش را قطع كنند. اصولا فعاليت تا حدي ميشود كه به خستگي نيانجامد. ورزشهاي بدون وزنه مثل دوچرخه سواري و شنا با حداقل خطر آسيب به مادر و جنين همراه بوده و ميتوانند تا پايان دوران حاملگي ادامه يابند. نكته ديگر اينكه انجام هر گونه ورزش كه باعث ضربه و آسيب به شكم باشد،ممنوع است. خصوصا در سه ماه آخر حاملگي، با توجه به وزن رحم حامله و نيز اضافه وزن،مادر بايد مراقب از دست دادن تعادل بدن ناشي از تغيير در محور ثقل باشد.
نكته آخر اينكه قطع ورزش در صورت وجود هر يك از علائم زير توصيه ميشود. تنگينفس، ضعف عضلاني، تهوع، خستگي، درد قفسهسينه، درد پشت، درد لگن، اشكال در راه رفتن، كاهش فعاليت جنين،انقباضات متوالي رحم،خونريزي از واژن و ترشح مايع آمنيوتيك. منع مطلق انجام ورزش در حين حاملگي شامل اين موارد است: خونريزيهاي اخير رحمي، دسترس جنيني، بيماريهاي قلبي،سابقه سقط يا زايمان زودرس (بيش از يكبار.) فشارخون حاملگي ديابت و بيماري كليوي كنترل نشده، پارگي اخير پرده آب.
Copyright 1383-4 iransalamat.com , All rights reserved
استفاده از مطالب ، فقط با ذکر کامل منبع سايت مجاز مي باشد.
هرگونه تقليد و برداشت از طرح و قالب اين سايت ممنوع است و پيگرد قانونی دارد